Pagina's

vrijdag 21 oktober 2016

Birds Crazy Tutorial

Het is al weer een tijdje geleden dat wij jullie beloofd hebben om uit te leggen hoe wij die leuke Birds Crazy tas gemaakt hebben. Helaas waren wij hier door familie omstandigheden nog niet aan toe gekomen, bij ons heeft alles een poosje stil gelegen maar dat neemt niet weg dat we langzaam aan de draad weer hebben opgepakt en jullie zullen uitleggen hoe wij te werk zijn gegaan. Soms heb je een idee in je hoofd maar ben je alleen nog op zoek naar hoe het er uit moet komen te zien. Saskia had ons aangestoken met het stempelen op stof maar hoe gingen wij dit verwerken. Tijdens een van onze zwerftochten over het internet kwam ik deze leuke tas tegen, het is een tas ontworpen door Renske Solkesz. Een eenvoudige tas die vooral anders is als andere dus daarom super geschikt voor ons project.
http://www.designsponge.com/2010/10/diy-project-renskes-minimalist-tote-bag.html


Voor deze tas hebben wij de volgende materialen gebruikt:
* Een effen stof om op te stempelen 40cm.
* 2 Soorten Tim Holtz stof uit de Eclectic Elements  serie, 
   Buitenkant tas 20cm Binnenkanttas 90cm
* Een strookje stof of biasbandje van 65 cm lang  in een bijpassende kleur van de stof, en eventueel een stukje voor het telefoonhoesje.
* 40cm Strijkkatoen
* 2 Nestelogen 14mm
* 4 Jeansnagels
* 1 D ring 2,5cm
* eventueel een drukker voor de binnenzak.

LET OP!!! De stof eerst wassen voordat je gaat stempelen en schilderen.
Om te beginnen gebruik je leuke stempels, voor het stempelen hebben wij Archival Ink gebruikt, voor het inkleuren van de stempels hebben wij verschillende soorten textielverf gebruikt. Omdat wij nog het een en ander in de kast hadden staan zijn we eerst daar mee aan het werk gegaan. Verder hebben wij verschillende diktes penselen gebruikt en hebben wij een Identi Pen gebruikt maar daar zo meer over.
Deze textielverf verkopen ze bij Pipoos ook hier hebben wij mee gewerkt, zoals je op het etiket ziet staan is er textielverf voor lichte en voor donkere stoffen.  Je moet er wel rekening mee houden dat als je op de donkere stoffen gaat stempelen dat je daar dan ook de goede verf soort voor gebruikt!! Daar bij komt dat het kan zijn dat je bij donkerdere stoffen meerdere lagen verf moet aan brengen voordat je echt een mooi resultaat krijgt.
Ook de Indenti Pen is te koop bij Pipoos deze heeft 2 punten een dikke en een fijne. Nadat je je stempel hebt ingekleurd zal je zien dat de stempel lijnen niet altijd meer helemaal scherp en duidelijk zijn. Laat je stof 1 dag goed drogen en ga dan met de kleine punt over de stempel lijnen om ze te accentueren. Laat je je verf niet goed drogen dan heb je de kans dat de inkt van de pen iets vervaagd.
Zoals ik al zei het is dit geen ontwerp van ons ik heb het alleen maar aangepast het orginele patroon vind je hier: http://www.designsponge.com/wp-content/uploads/2010/10/Pattern-YYbag.pdf?73626

Alle delen van de buiten tas hebben wij verstevigd met strijkkatoen. Hier door krijg je een mooi stevig uiterlijk en is de stof een stukje steviger om mee te werken tijdens het stempelen en schilderen.

TIP!! Geef met een kleermakerskrijtje de punten aan waar straks het handvat en de nestelogen komen te zitten, zodat je hier ruim omheen kunt stempelen. Het zou immers jammer zijn als de ogen en je riem over je werk heen vallen.

Bestempel je stof met Archival Ink zoals jij wilt, 
Ik ben begonnen met de snaveltjes in te kleuren en heb geprobeerd om met verschillende tinten een kleurschakering aan te brengen. Door het hele proces heen hebben wij veel kleuren gemengd van licht naar donker, de kleuren zwart en wit zijn hierbij echt onmisbaar.
Zoals je ziet op de eerste foto zijn we hier alweer een stapje verder. Om een mooie kleurschakering te krijgen werken we vooral nat in nat!!

Dat betekend dat we niet wachten tot dat de ene kleur verf droog is maar dat we daar gelijk met de andere kleur doorheen gaan zodat de kleuren zich op de stof gaan mengen en je zo een mooi verloop krijgt van kleur.
Wij vonden het leuk om een tekst op het onderste stuk van de tas te zetten en hebben daar deze teksten voor gebruikt. Er zijn natuurlijk legio teksten te bedenken maar deze kan je ook gebruiken.
Mocht je dit ook willen doen houd er dan rekening mee dat de tekst in het midden van het vak staat en niet te veel naar onderen anders staat je tekst op de bodem van je tas en dat zou zonde zijn van al het werk.

LET OP!! Wil je aan allebei de zijdes van je tas een tekst zoals wij, zorg er dan wel voor dat je de tekst niet op zijn kop schrijft!! Dit stuk stof word met naaien dubbel gevouwen vandaar dat op de foto de tekst naar 2 kanten staat.
En ben je zo ver dat je alle stukken stof gestempeld en in gekleurd hebt dan gaan we eerst deze delen fixeren!! Laat alles goed drogen, leg dan over je afbeelding een stukje katoen of een bakpapiertje en strijk met de strijkbout er overheen. Dus NIET direct op de afbeelding strijken. Lees hier voor de beschrijving van jou verf het kan zijn dat dit per merk iets afwijkt. Als je zover bent dan kunnen we beginnen met de tas in elkaar te zetten.
Neem het biaisband of een reepje stof van 2 cm en vouw deze dubbel en naai deze aan de boven en onderkant van de beiden midden stukken.
Knip een strookje van 7cm x 5cm en strijk hem zoals op de foto.
Vouw het strookje dubbel hang de D-ring eraan en naai hem 8cm van de zijkant vast.
Nu kan het bovenstuk wat je hebt gestempeld er aan gestikt worden.
Doe dit vervolgens met alle delen zodat je een grote lap krijgt.
Vouw de lap met de goede kant van de stof naar binnen dubbel en naai de zijkanten dicht.
Knip aan de onderkant het hoekje er voorzichtig af.
Vouw de zijkant naar beneden, je krijgt zoals op de foto een driehoekje en naai dan 6 cm dicht.Dit is de lijn waar op de foto de speld zit. De buiten tas is nu klaar en gaan we verder met de binnen tas.
Misschien heb je nog een proefstukje liggen of heb je nog speciaal een stukje stof gestempeld en gekleurd voor de zak. Voor de achterkant van de zak heb ik ook een stukje stof geknipt zodat deze mooi is af gewerkt.

Langs de bovenkant van de zak hebben wij een biaisbandje genaaid en daarna de zijkanten om gestreken.
Naai de zak op zijn plaats en plaats de drukker.
Pak het andere deel van de binnen tas en naai deze aan de zijkanten dicht. Naai ook de onderkant aan beide kanten ongeveer 10cm dicht. naai niet de hele onderkant dicht daar gaan we straks de tas door keren.
Je hebt nu de beiden tassen dicht genaaid. Leg de binnen tas in de buiten tas op zijn plaats en naai de bovenkant dicht. Knip daarna voorzichtig de hoekjes er af zoals op de foto zodat je straks mooie scherpe hoekjes krijgt. Zo je dit niet doen dan krijg je ronde hoeken.
Doordat je de bodem van de binnen tas hebt opengelaten kan je hier door de hele tas omkeren en zie je het resultaat. Stik eventueel nog de bovenkant netjes door en naai de bodem van de binnenkant tas met de hand netjes dicht..
Plaats de nestelogen op de aangegeven plaats op het patroon. Kijk hier voor op de beschrijving van de verpakking.
We zijn nu toe aan het handvat, knip hier voor een strook van 2,5 cm bij 77 cm. Wij hebben hier voor een biaisband maker gebruikt van 12 mm maar heb je deze niet is dat ook geen ramp dan moet je hem zelf even strijken zoals op de foto. Naai de uiteinden aan elkaar draai het bandje om en stik hem netjes door. Hieronder zie je de link naar YouTube waar uitgelegd word hoe je de Biaisband maker gebruikt. 

https://www.youtube.com/watch?v=Pu26wtOj4SM
Heb je het handvat af dan kan hij met de jeansnagels worden vast gezet op de tas en is hij klaar voor gebruik.  
Misschien heb je wel de smaak te pakken en wil je ook een telefoonhoesje maken dan zal ik je dat ook nog even uitleggen.

De vogel die ik hiervoor heb gebruikt was mijn eerst vogel die ik gestempeld had om uit te proberen en vond het eigenlijk zonde om hem zo te laten liggen en bedacht dat ik hem hiervoor wel kon gebruiken.
Maak met behulp van deze beschrijving het patroontje.

LET OP!! ER staat een foutje op de beschrijving voor het bandje heb je een strookje stof nodig van 24 cm x 5 cm 
Knip een strook van 24 cm x 5 cm voor de lip en strijk deze op de zelfde manier als het handvat van de tas en stik deze ook netjes door.
Knip nu 2 x de delen stof van de buitenhoes en 2 x voor de binnenhoes. Voor de achterkant van het hoesje heb ik een stukje Tim Holtz stof gebruikt zodat dat weer leuk terug komt en je echt een leuk setje krijgt. Leg op de achterkant van het hoesje op een binnenkant met de verkeerde kant op elkaar en stik hier de lip in het midden op 3,5 cm van de bovenkant vast.
Leg ook het voorpand en het anderepandje van de binnenhoes met de verkeerde kant op elkaar en naai de 4 delen samen dicht. Knip voorzichtig driehoekjes uit de ronding zodat je dadelijk na het keren een mooie ronde lijn krijgt. PAS OP!! dat je niet je stiksel kapot knip dat zou zonden zijn.
Draai je hoesje om en werk de bovenkant netjes af met een biaisbandje. Nu alleen nog een drukkertje aan je lipje en klaar is je hoesje.

Wij hopen dat jij net zoveel plezier gaat beleven bij het creëren van jou tas en natuurlijk zijn wij hééééééél nieuwsgierig naar hoe jou tas of eventueel een andere creatie er uit ziet die je gemaakt hebt met behulp van onze turorial. Laat het ons zien en stuur een mailtje gogini2012@hotmail.nl Met jou toestemming plaatsen wij het dan weer op ons blog en facebook zodat ook jij weer op jou beurt mensen kunt inspireren.

Creatieve Groetjes,
Gonnie en Gini

Geen opmerkingen:

Een reactie posten