Pagina's

vrijdag 21 maart 2014

Jute tas Albert Heijn Pimpen

Hallo allemaal, 
Wij hebben iets leuks gevonden wat we graag met jullie willen delen! Op dit moment word er weer erg veel gehandwerkt in Nederland. Veel dames zijn aan het haken en breien geslagen. Nou kwamen wij op internet verschillende berichten tegen over het Pimpen van een jute boodschappentas van de Albert heijn. Deze wordt dan met haak of brei werkjes helemaal gepimp. Inmiddels weten erg veel mensen ons te vinden met de vraag of wij niet een leuke scrap tote  voor ze willen maken. Toen wij van deze tas hoorden dachten we dat dit misschien wel iets is voor al die mensen die hun eigen tote willen maken en zijn wij snel met een paar leuke stofjes aan de slag gegaan. Op de voorkant van de tas hebben wij verschillende vakken gemaakt.
Ook aan de achterkant van de tas is een mooi vak waar je bijvoorbeeld je papier in kunt opbergen.

Op de zijkant van de tas hebben wij van restjes een paar stukjes stof genaaid zodat ook deze kant van de tas leuk gepimpt is.
Dit is de binnenkant van de tas. Ook hier zijn vakken in gemaakt. Op de bodem van de tas hebben wij een stukje karton gelegd en deze beplakt met de stof zodat het echt helemaal een mooi geheel wordt.
Wil je ook proberen om zelf een leuke tote te maken dan hebben we voor jouw de oplossing! speciaal voor jouw hebben wij deze beschrijving gemaakt en hoef je alleen nog maar de stappen hier onder te volgen. Wij wensen je heel veel succes met het pimpen van jouw eigen jute Albert Heijn tas.

Stap 1: 
Koop een tas bij Albert Heijn
Stap 2:
Haal je tas uit elkaar en knip de volgende onderdelen.

Buitenkant tas:

2 repen van 5cm x 41 cm effen stof (voor en achterpand)
2 stukken  van 26cm x 41 cm effenstof ( voor en achterpand)

1 reep voor de binnenkant zak voor pand 15cm x 57cm effen stof
1 reep voor de buitenkant zak voor voorpand 15 cm x 57cm motief stof

1 reep voor de binnenkant zak achterpand 15cm x 41 cm effen stof
1 reep voor de buitenkant zak achterpand 15cm x 41 cm motief stof

Binnenkant tas:

2 stukken 32cm x 41 cm motief stof (binnentas)

2 repen voor de binnenkant zakken 16cm x 41cm motief stof
2 repen voor de buitenkant zakken 16cm x 41cm effen stof

Verder heb je nodig:
Een gewone strijkvlieseline deze hoeft niet dik te zijn. Dit strijk je op alle delen van de stof. Wij doen dit omdat de stof dan een strakker en stevigere look krijgt.

3 meter biasband dit kan je kant en klaar kopen of zelf maken. Hoe je dit zelf moet maken laten we jullie in de laatste stap zien.
Stap 3:
We beginnen met de zakken. Leg een effen deel en een motief deel op elkaar. Vouw de biasband open en leg hem aan de bovenkant binnenzak. Stik hem vast op de vouwnaad.
Stap 4:
Vouw nu de biasband terug en sla hem over de bovenkant naar voren, speld hem vast op de stikrand en naai hem vast. Doe dit met alle 4 de zakken.
Stap 5:
Leg nu de zakken voor de binnentas op de stof en naai deze op de helft vast zodat je 2 zakken krijgt. Doe dit met beide panden.

Stap 6:
Pak nu een deel van de tas en schuif de binnenstof onder de jute rand. Speld hem vast en naai hem weer dicht.
Stap 7:
Neem nu 30cm biasband en stik deze aan elkaar vast. Vouw hem daarna zoals op de foto en stik het onderste puntje aan elkaar vast. Dit wordt de sluiting van de tas.
Stap 8:
Pak nu het andere deel van de tas en leg ook hier weer de binnenstof onder de jute rand. Leg nu in het midden van het pand de sluiting ook onder de rand. Speld hem vast en naai hem weer dicht. Dit is nu het achterpand van je tas.
Stap 9:
Neem nu het achterpand van de buiten tas en leg hier de zak op. Om te voorkomen dat de zak straks van zijn plaats schuift naai je hem vast aan de zijkanten en onderkant. Nu blijft hij netjes op zijn plaats liggen. Neem de onderrand en naai deze aan de onderkant van het pand vast.
Stap 10:
Sla de onder reep terug en stik deze netjes door.
Stap 11:
Nu gaan we de zakken maken voor de voorkant van de tas. Hier hebben wij 4 zakken van ieder 4 cm gemaakt en 2 zakken van ieder 11cm. de kleine zakken hebben ieder 1 plooi van 1cm diep (hier heb je dus 2cm voor nodig) en de grotere zakken hebben ieder een plooi aan beide kanten van de zak van 1cm (ook hier heb je dus 2cm nodig per plooi) Meet de kleine zakken uit en naai ze op zijn plaats. De buitenste wordt 1cm groter omdat  omdat dit in de naad valt. TIP: Leg de plooi van de grotere zak aan de buitenkant 2cm van de kant af. Als je hier maar 1cm voor neemt zit hij dadelijk in de weg met het in elkaar zetten van je tas. het wordt dan namelijk allemaal te dik op dit punt en gaat het allemaal niet meer onder de naaimachine door! Wij hebben deze maten genomen maar je kan dit natuurlijk helemaal naar je eigen idee indelen de strook is in ieder geval lang genoeg om hier mee te varieren.
Stap 12:
Stik ook hier de onder reep vast. Sla de onder reep terug en stik ook deze netjes door.
Stap 13:
Werk ook de bovenkant van het voor en achterpand netjes met een biasbandje af. Net zoals je dat bij de zakken hebt gedaan.
Stap 14:
Pak het achterpand van je tas (het deel met de sluiting) en leg het achterpand van de buitentas op het deel en naai deze rondom vast zodat hij niet gaat verschuiven met in elkaar zetten.
TIP: Neem als onderdraad (de draad op de spoel) een beige tint zodat straks het stiksel aan de binnenkant van de tas niet op valt.
Stap 15:
Aan de zijkant van de tas hebben wij stukken stof genaaid om ook deze kant te pimpen, gebruik ook hier weer als onderdraad (de draad op de spoel) een beige tint. Wij hebben express geen stof aan de buitenkant van deze reep gedaan omdat je de kans hebt dat alle lagen stof bij elkaar veel te dik worden en dan past het niet meer onder de machine door.
Stap 16:
je hebt nu alle delen van je tas gepimp en nu kan hij weer in elkaar gezet worden. je zult zien dat door dat de tas verstevigd is en de naden in de fabriek al goed gevouwen zijn je heel makkelijk de delen weer op zijn plaats kan leggen. Begin eerst met een zijkant, leg deze op zijn plaats tussen de vouw van de reep en naai deze dicht met een beige tint garen zodat het stiksel niet opvalt.
Stap 17:
Vouw dan de onderkant van de tas dicht en naai ook deze vast. Je zult merken dat de rand makkelijk is terug te vouwen. Naai vervolgens ook de ander zijkant vast. Nu heb je dus een pand tussen de reep weer vast genaaid en herhaal dit ook met de andere kant. Je tas is nu bijna klaar, bepaal nu alleen nog waar je je knoop wilt hebben voor de sluiting aan de voorkant.
Eventueel kan je nog voor op de bodem van de tas een kartonnetje uit snijden en deze beplakken met stof zodat het echt helemaal een geheel wordt (Zie onze foto van de binnen tas) Om de stof vast te plakken op het karton gebruiken wij Tacky Gleu. Deze lijm kan je in een hobby winkel kopen zoals bijvoorbeeld Pipo's, het voordeel van deze lijm is dat het geen vlekken achter laat. Smeer de lijm wel goed uit voordat je de stof op het kartonnetje plakt.


Hoe maak je zelf Biasband

Een biasband is altijd schuin van draad geknipt. Dit gaat  het makkelijkst door de stof schuin weg te vouwen en op deze lijn door te knippen. Doordat de band schuin geknipt is kan je hem heel goed gebruiken voor als je een bocht moet afwerken, de band sluit dan mooi aan.
Je kan de biasband zo breed knippen als je wilt. Meestal gebruiken wij bandjes van 1cm breed.

1. Dit betekend dat je een reep van 4cm breed moet knippen. (altijd de breedte x 4)

2. als je reep geknipt is verstevig je deze dan met vlieseline.

3. Vouw de stof dubbel en strijk hem. Je weet nu waar het midden is van de strook.

4. Vouw de stof weer open en strijk een kant naar het midden toe.

5. Strijk ook de andere kant naar het midden toe.

6. Hier na vouw je de stof weer dubbel en strijk je hem nog een keer. de biasband is nu klaar voor gebruik.
Tip! Wil je het je zelf iets makkelijker maken dan kan je ook een biasbandmaker gebruiken van het merk Prym. Wij gebruiken meestal de maat van 25 mm. In de verpakking vindt je de beschrijving.


Creatieve groetjes 
Gonnie en Gini


16 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig idee!! Ik denk dat ik dit ook zeker een keer ga proberen. Bedankt voor de uitgebreide beschrijving erbij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw super dames wat een verschrikkelijk leuk idee!! En met een mooie duidelijke beschrijving. Bedankt hiervoor,

  Groetjes Jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk idee!! Ga ik zeker binnenkort een keer maken. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een super leuk idee en wat een goede uitleg ga morgen eens in de lappen snuffelen en een tas halen bij appie en dan proberen te maken bedankt voor het delen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super idee, nu nog een goeie naaimachine regelen, want met jullie uitleg moet ik dit zeker kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt ontzettend leuk dat jullie dit met ons willen delen, Ik ga hem zeker maken, eerst eens op zoek naar een leuk stofje mar dat komt vast goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow deze is super, helaas zal het mij niet lukken om er een te pimpen.

  Groetjes yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij is af!!!!! Op mijn blogje kun je hem bewonderen!!
  Dankjewel voor de tutorial, ik vond het superleuk om hem te maken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een perfecte beschrijving ! Het gaat bij mij nu toch ook wel kriebelen om er eentje te maken dus misschien toch maar eens kijken of er nog een tas is te scoren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah wat leuk om te horen hoe aanstekelijk het is! Succes Yvonne bij het maken van jouw tas ene we zouden het erg leuk vinden als we ook die van jouw mogen zien als hij klaar is.

   Groetjes Gonnie en Gini

   Verwijderen
 10. nadat ik jullie mooie tas op de beurs heb bewonderd wilde ik er zelf toch ook een gaan maken. Mijn vriendin vond hem zo mooi dat ik er voor haar ook maar een heb gemaakt. Ze staan op mijn blog met een verwijzing naar jullie blog.

  liefs Heidie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En ja hoor het is mij ook gelukt dankzij jullie duidelijke omschrijving. Op mijn blog kun je zien hoe mijn scraptas is geworden met een met een verwijzing naar jullie blog.

  Bedankt en groetjes van Jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mega-leuke tas en ik heb er inmiddels zelf ook eentje af! Ondertussen heb ik er twee bijgekocht, want ben er nog lang niet klaar mee ;)

  Bedankt voor het delen en voor het resultaat kijk je op mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig knap gemaakt !!!
  Bedankt voor het delen !!
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat zijn de preciese afmetingen van de originele ah-tas?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je moet van een buiten maat uit gaan van:
   40 cm x 30cm en 14 diep.
   Groetjes Gonnie en Gini

   Verwijderen